6 stvari koje treba da uradite pre prodaje Android telefona

Odlučili ste da prodate ili poklonite svoj stari Android uređaj?

Ono što želite je, sigurno, da sačuvate lične podatke na nekom drugom mestu, i da ih zatim u potpunosti obrišete sa telefona, pre nego što dobije novog vlasnika. Evo kako to da učinite.

  1. Napravite kopiju podataka i podešavanja (bekap) na svom Google nalogu

Napravite bekap podataka iz aplikacija (sačuvane igrice i slično), imenika, podataka iz kalendara, Gmail-a, bekap dokumenata u Google Drive-u, bukmarkova u internet pretraživaču, Google+ fotografija… i svega ostalog – sačuvajte kopije još jednom kako biste bili sigurni da su najnovije. Idite na Settings > Accounts (izaberite Google) > Izaberite Google nalog i obeležite sve što želite da sinhronizujete.

Možete napraviti i bekap Wi-Fi pasvorda i drugih podešavanja uređaja, tako što ćete izabrati opciju Settings > Backup & reset > Device backup i čekirati Back up to Google Drive.

Za najveći broj korisnika ovo je dovoljno.

Ukoliko, međutim, imate aplikacije koje su kreirale veće fajlove, postoje i robustnija rešenja. Za kompletan bekap u jednom koraku možete koristiti MyBackup Pro, aplikaciju koja košta 6,99 dolara, ili Helium, koji je besplatan ako želite da napravite bekap na internoj SD kartici (kopiju podataka na klaud servis ili desktop računar obavlja Helium Pro, čija je cena 4,99 dolara).

  1. Sačuvajte fotografije i video zapise

Postavite bekap svih svojih fotografija i video materijala na klaud ili ga napravite “ručno” na kompjuteru. Za kopiranje na klaud možete da koristite neki od brojnih servisa za skladištenje, među kojima su Dropbox, Flickr, Microsoft OneDrive, Google Photos… Svi oni, inače, nude da svoj uređaj podesite za automatski bekap fotografija dok ih snimate, ili kada ste Wi-Fi povezani. Ukoliko već ne posedujete nalog na nekom od navedenih servisa, preporuka je Flickr, koji obezbeđuje najviše prostora za besplatno odlaganje – 1 terabajt.

Ako želite da sačuvate fotografije i video snimke na kompjuteru, neophodno je da sa njim povežete telefon, a ukoliko to niste činili ranije, imajte u vidu da vam može zatrebati sofver, ili drajveri. Fotografije i video zapisi nalaze se u memoriji telefona i na SD kartici ako je imate. Otvorite oba mesta – Phone i Card foldere, i unutar njih otvorite DCIM foldere. Tu ćete naći foldere koji sadrže sve vaše foto i video snimke. Ono što želite da sačuvate funkcijama copy / paste prebacite na računar, a zatim obrišite DCIM foldere sa kompletnim sadržajem, i u Phone i u Card folderu.

  1. Sačuvajte tekstualne poruke i evidenciju poziva

Ukoliko se bojite da u masovnom bekapu nisu sačuvane SMS poruke i evidencija poziva, možete ih sačuvati i posebno.  Jedan od najlakših načina je upotreba besplatne aplikacije SMS Backup and Restore, koja se može preuzeti na Google Play-u. Ona će smestiti poruke i evidenciju poziva u fajl koji se može automatski poslati na e-mail, Google Drive ili Dropbox. Ako imate novi telefon, podatke možete direktno preneti na njega pomoću opcije Fast Transfer. Za korisnike usluga pojedinih telekomunikacionih kompanija postoje i posebne aplikacije za bekap SMS-a i poziva, kao što su AT&T Messages ili Verzion Cloud.

  1. Uradite enkripciju podataka

Napravili ste bekap svega što želite da sačuvate. Sledeći korak je brisanje sa Android uređaja. Ukoliko želite da budete sigurni da je baš sve obrisano, potrebno je više od fabričkog resetovanja. Najpre uradite enkripciju, odnosno šifrovanje podataka – to znači da će svakome ko poželi da otvori ono što je na telefonu biti potrebna šifra da sadržaj vidi. Otvorite opciju Settings, zatim u okviru nje Security, i izaberite – Encrypt phone. Ukoliko sa uređajem dajete i SD karticu, uradite i njenu enkripciju.

  1. Uklonite zaštitu od fabričkog resetovanja

Da biste izvršili fabričko resetovanje, morate sa uređaja ukloniti svoj Google nalog, odnosno sve Google naloge ako ih imate više. Idite na Settings > Accounts & Sync > Google > i izaberite svoj nalog. Kliknite na tri tačke da otvorite meni i izaberite opciju Remove account.

  1. Uradite fabrički reset

Za fabrički reset Android telefona idite na Settings > Backup & reset > Factory data reset i izaberite Reset phone.